Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Skótjuhász

Skót juhász

 

Mint fajta, valószínűleg a skót felföldről és Anglia északi részéről származik Angliában az 1860-ban rendezett kutyakiállításon külön osztályuk volt a pásztor- és juhászkutyáknak, öt indulóval. Az első helyen egy nőstény végzett, akit "tiszta fajtájú skót szuka" megjelöléssel állítottak ki. Az ezerkilencszázas évektől a fajta népszerűsége töretlenül nőtt, és a Lassie-láz kitörésekor csúcsosodott ki.

Eric Knight hősével, a szuperkutya Lassie-vel személyén kívül e fajtát is halhatatlanná tette. A collie hosszú története során részese volt a népszerűség összes örömének és keservének egyaránt.

A skót juhász rendkívüli hűsége (Lassie hazatér) mellett még számos jó tulajdonsággal rendelkezik Élénk, értelmes, bátor, ugyanakkor engedelmes és tanulékony. Látása és hallása kiváló.A skót juhászkutyák nagyon családközpontú kutyák. Szeretik a gyermekeket
Terelőkutya ősei miatt igényli a sok mozgást. A kis mozgásteret és a láncot éppen ezért nehezen viseli.

Általános leírása:
Szőrzet: Jól illeszkedik a test körvonalához, nagyon sűrű. A fedőszőr sima, kemény tapintású. Az aljszőrzet puha, bundaszerű. A sörény és a nyakon a gallér dús. A pofarészen, orron lévő szőrzet sima és rövid. A farok nagyon dúsan borított szőrrel.
Színek: A három elismert szín: tricolor (fekete, fehér cserszínű rajzolatokkal); blue-merle (világos ezüstös kék, fekete, vagy feketén márványozott rajzolatokkal) és bicolor (vörös, fehér). Mindegyik felsorolt színváltozat mutathat több-kevesebb, a collira jellemző fehér rajzolatot. 
Méretek: Kanoknál, 56-61 cm; szukáknál, 51-56 cm
Súlya: 25-28 kg.

 

Szépsége mellett a collie kitűnő munkakutya. Az utóbbi időben azonban kiképzésükkel egyre kevesebben foglalkoznak. A fajta kedvelőinek szubjektív véleménye szerint ez a fajta tud a legjobban küzdeni, ha szükséges.

 

 

     

 

 

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 59550
Hónap: 274
Nap: 5